Co se stane, když budete jíst 3 vejce každý den?

what-happens-when-you-eat-3-whole-eggs-every-day

Jistě, že jste o tom slyšeli už mnohokrát, ale je to důležitý problém, který se může prodiskutovat znovu.

Vejce, si zaslouží zvláštní místo na Vašem talíři, nejen pro jejich chuť a všestrannost, ale kvůli jejich úžasně hustému nutričnímu profilu. Lidé příliš často podlehnou okolí a věří, že celá vejce, zejména žloutek, mohou ohrozit diety. Takže, naší misí je, aby se o vejcích neutralizovaly zvěsti jednou provždy!

Pravdou je, že vejce jsou mezi nejvíce výživnými potravinami na planetě. Pomyslete na vajíčko, jako konečný zdroj života, obsahuje všechny ingredience potřebné k vytvoření kuřátka. Aby se tak stalo, vejce musí obsahovat všechny podstatné živiny umožňující život, ve velmi těsném prostoru. Není to úžasné? Je to matka příroda.

Ale nejlepší je, že všechny tyto nutriční hodnoty, můžou být použity, k dokončení zdravé výživy s řadou vzácných vitamínů a minerálních látek. A nesmíme zapomenout zmínit nejslavnější funkci vajíček, jsou jedním z nejlepších zdrojů vysoce kvalitních bílkovin na planetě a nejlevnější. Poskytují Vašemu tělu spoustu aminokyselin, nezbytných pro budování svalové hmoty a opravy tkáně. Odborníci na výživu, dokonce doporučují, jíst celé tři vejce denně, po dobu dobře vyvážené stravy.

Obáváte se o své hladiny cholesterolu? Nemusíte.

I když je pravda, že vaječný žloutek obsahuje vysoké množství cholesterolu, věci jsou trošku jinak, než se zdá.

Za prvé, studie nikdy nenalezla spojení mezi běžnou spotřebu vajec a ischemickou chorobou srdeční. A víte vůbec, co cholesterol skutečně je? Z nutričního hlediska, není to přesně jednorozměrný záporák, i když to tak populární časopisy popisují. Je to vlastně strukturální molekula, která je nezbytnou součástí buněčné membrány u každé buňky v těle. Je zodpovědný za produkci testosteronu, estrogenu a kortizolu, z nichž všechny, jsou pro normální fungování těla velmi důležité.

Kromě toho, odvíjí se to od potravin, naše tělo produkuje vlastní cholesterol v játrech. A když jíme potraviny, které jsou bohaté na cholesterol, játra prostě začnou produkovat méně, takže celkové množství cholesterolu v těle, mění jen velmi málo, v závislosti na naší stravě. Kromě toho, že je „dobrý“ (HDL) a „špatný“ (LDL) druh cholesterolu, první z nich se podílí na tvorbě tlustých, tvrdých usazenin, které mohou ucpat tepny a učinit je méně pružnými, čímž se zvyšuje riziko infarktu a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Na druhé straně, „dobrý“ cholesterol, ve skutečnosti pomáhá odstranit LDL cholesterol z tepen, provedením zpět do jater, kde se dostane rozděleně a projde z těla, a proto chrání srdce.

Vejce, ve skutečnosti obsahují vysoké množství HDL cholesterolu, zatímco trans tuky nalezené v příliš zpracovaných a hluboce smažených potravin, přispívají ke zvyšování hladiny LDL cholesterolu. Vejce, přinesou nejen zásadní výhody pro Vaše zdraví, ale také můžou zvrátit negativní dopady na výběr nezdravého jídla.

Nutriční profil celého vejce:
Kalorie: 77
Protein: 6 gramů
Zdravé tuky: 5 gramů
Vitamin A: 6% RDA
Kyselina listová: 5% z RDA
Vitamin B5: 7% z RDA
Vitamin B12: 9% RDA
Vitamin B2: 15% RDA
Fosfor: 9% RDA
Selen: 22% RDA
Kromě toho, vejce také obsahují významné množství vitamínu D, vitamin E, vitamin K, vitamin B6, vápník a zinek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *