Zázvor je velmi populární přísada v indické a asijské kuchyni, ale jeho léčivé vlastnosti, jsou používány po staletí. Zázvor se používá na různá zdravotní onemocnění, na zažívací problémy, bolest a nevolnost. Hlavně jeho kořen nebo oddenek, který je nejpoužívanější částí, protože obsahuje nejvíce prospěšných vlastností a může být také konzumován, jako sušené ovoce, koření, šťáva, čaj nebo olej.
8 důvodů, proč pravidelně konzumovat zázvor
- Zázvor zmírňuje bolest
Podle studie, která byla provedena na Universitě v Georgii, pravidelná konzumace zázvoru zmírní bolest svalů o 25%. Kromě toho, může uklidnit bolest v průběhu menstruačního cyklu.
- Zázvor snižuje cholesterol
Další studie, kde bylo asi 85 pacientů s vysokým cholesterolem, bylo zjištěno, že 3 gramy zázvorového prášku každý den, výrazně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Také se ukázalo, že to snižuje riziko onemocnění srdce.
- Zázvor upravuje trávící problémy
Zázvor obsahuje fenolické sloučeniny, které uklidňují podráždění gastrointestinálního traktu. Kromě toho, vyvolá tvorbu slin a tím pomáhá procházení potravy a tekutin prostřednictvím gastrointestinálního traktu. Studie, která obsahovala 24 zdravých pacientů, ukázala, že když si dáte před jídlem 1,2 gramů zázvorového prášku, urychlí to vyprazdňování žaludku, čímž se sníží o 50% poruchy trávení.
- Zázvor bojuje se zánětem
Artróza je opravdu běžný problém. Představuje degeneraci, což vede k tuhosti a bolesti v kloubech. Nedávný výzkum s 247 lidmi s enartrózou ukázal, že ti, kteří konzumovali zázvor, potřebovali méně léků a jejich bolest byla výrazně snížena.
- Zázvor zlepšuje funkce mozku
Stárnutí je výrazně rychleno oxidativním stresem a chronickým zánětem, což vede postupem času až k Alzheimerově chorobě.
Výzkum ukazuje, že zázvor obsahuje antioxidanty a bioaktivní látky, které mají silné protizánětlivé reakce, které se vyskytují v mozku. Jedna studie, která byla provedena na 60 ženách středních věku, ukázala, že extrakt ze zázvoru, zvyšuje pracovní paměť a reakční dobu, což znamená, že podporuje zdraví mozku.
- Zázvor zmírňuje nevolnost
Když budete konzumovat zázvorový čaj nebo syrový zázvor, je to velmi účinný lék proti nevolnosti a to zejména v případě těhotenství, ranní nevolnosti a léčby rakoviny. Podle přehledu 12 studií, která zahrnovala 1 278 těhotných žen, které konzumovaly 1,1 – 1,5 gramů zázvoru, se jim výrazně snížila nevolnost.
- Zázvor snižuje riziko srdečních chorob
Vysoká hladina cukru v krvi, je hlavním faktorem pro srdeční choroby. Nedávná studie, kde účastníkem byl diabetik 2 typu, ukázala, že denní konzumace 2 gramů zázvorového prášku, snížila hladinu cukru v krvi a způsobila tak, 10% celkové snížení za 3 měsíce.
- Zázvor má protirakovinné účinky
Zázvor obsahuje látku, která je známá pod pojmem “ 6-gingerol“, který byl předmětem mnoha studií, jako potenciální alternativní léčba rakoviny. Jedna studie zjistila, že denní dávka 2 gramů zázvorového extraktu, sníží zánětlivé molekuly v tlustém střevě.