Máme zde debatu o tom, které z těchto dvou zdrojů bílkovin jsou lepší: protein nebo kasein? Nelze říci, že jedno je lepší než druhé – oba mají své výhody a nevýhody. Protein, je více populární než kasein. Velmi rychle se štěpí na aminokyseliny a tak je rychle absorbován do krevního oběhu, proto se používá, ihned po tréninku, na regeneraci poškozených svalových vláken.
Na druhé straně, kasein obsahuje asi 80% mléčného proteinu a na rozdíl od proteinu, se pomalu tráví. Kaseinové proteiny, nabízejí mnohem pomalejší rychlost absorpce a to po 7-8 hodinách a nepřetržitě poskytují aminokyseliny do krevního oběhu. Další věcí, která dělá kasein dobrý protein pro sportovce, je skutečnost, že micelární kasein, obsahuje vysoké procento glutaminu aminokyselin (což je důležité pro svalovou regeneraci a buněčnou volumizaci), růstové faktory a vlastnosti, které podporují imunitní systém.
Takže, co může kasein protein udělat pro Vás?
1. Pomůže Vám budovat svalovou hmotu
V četných studií, které byly provedeny u všech subjektů, kteří užívali kasein protein, bylo rychlejší budování svalů, než u těch, kteří užívali jen protein.
2. Doba obnovení
Jak jsme již řekli, kasein nabízí mnohem pomalejší absorpci než protein a neustále se uvolňují aminokyseliny do krevního oběhu až 8 hodin po požití. Kasein dodává tělu aminokyseliny po celou noc a pomůže při svalové regenerace.
3. Pomáhá při zbavování tuků
Kasein protein, se pohybuje v korytu trávícího systému pomalu a zůstane v žaludku déle, takže se necítíte hlad.
Nejlepší čas, kdy konzumovat kasein, je předtím, než jdete spát a několik hodin před tréninkem.